Garaget

Råd kring att köpa begagnad bil

8 saker att kolla innan du köper begagnad bil

1. Finns skuldebrev för bilen?

Det är lätt att köpa grisen i säcken om man inte har gjort grundliga efterforskningar. Därför kan det vara en god idé att kolla ifall det finns ett utestående skuldebrev i bilen innan man börjar engagera sig för mycket.

2. Är bilens körstrecka trolig?

Tyvärr kan man inte alltid lita på att körstreckan som står i en annons för begagnade bilar är korrekt. Det kan därför vara värt att undersöka ifall det har blivit fusk.

3. Är bilens ålder sannolik?

På Transportstyrelsen är det möjligt att med hjälp av bilens registreringsnummer kolla upp när bilen blev registrerad för första gången, samt få information om märke och modellbeteckning: fordonsfraga.transportstyrelsen.se

4. Hur driftsäker är bilen?

Det finns ett antal hemsidor som kan ge dig upplysningar om hur driftsäkra olika bilmodeller är.

  • reliabilityindex.com kan du få detaljerade uppgifter om hur mycket en viss bil kostar i reparation:
  • På tyska adac.de kan du se typiska fel på bilar som fått vägassistans: adac.de
  • Med hjälp av appen från Dekra kan du kolla vanliga fel på bilar från deras besiktningar

5. Vad har bilen för bränsleförbrukning och vad kostar skatten?

Köper du en miljöbil skattepliktig första gången 1 Januari 2013 eller senare är du skattebefriad i 5 år. Detta har givetvis stor påverkan på ekonomin för bilen. På Skatteverket kan man kolla det senaste som gäller för fordonsbeskattning och Miljöbilar.

Hur många liter som en bil drar per mil har ju givetvis även stor påverkan på bilens kostnader. När man pratar om just bränsleförbrukningen är det viktigt att särskilja mellan bilens officiella certifierade förbrukning och bilens nuvarande bränsleförbrukning. Typiskt är bilens riktiga bränsleförbrukning högre än den certifierade och beror på bilens skick, däckkvalitet, om AC är påslagen osv. Genom konsumentverkets Bilsvar kan du kolla upp din bils bränsleförbrukning och beräkna kostnader för ditt bilinnehav.

6. Hur säker är bilen?

Försäkringsbolaget Folksam har gjort en rapport över vilka bilar som är säkrast i respektive klass baserade på riktiga olyckor och följt upp hur dessa personer har klarat sig. Undersökningen är även kompletterad med krocktester enligt Euro NCAP. Hitta senaste Hur säker är bilen här

7. Är säljaren pålitlig?

På t.ex Ratsit.se kan du få information om en bilhandlare eller privatperson och se ifall de verkar ha rent mjöl i påsen.

8. Generellt om dina rättigheter vid ett bilköp

Du kan läsa grundligt om dina rättigheter som konsument vid ett bilköp på konsumentverket men t.ex har du rätt att få felet avhjälpt om du kan visa att felet upptäckts inom sex månader efter leveransen och om säljaren inte kan visa att felet inte fanns vid leveransen.

Om du köper utav en privatperson gäller inte konsumentköplagen, istället gäller köplagen där säljaren inte ansvarar för fel som han inte kände till, och som köparen vid noggrann undersökning borde ha upptäckt.