Mer om hur AutoUncle värderar bilar ...

AutoUncles värdering baseras på statistik snarare än expertutlåtanden, och ganska enkel logik. Det handlar om att utvinna information om marknadspriser utifrån den aktuella marknaden.

Processen består av tre steg:

  1. Skanning: Bilens annons skannas för viktiga fakta
  2. Validering: Brister och fel korrigeras
  3. Beräkning: Bilens pris beräknas i förhållande till alla andra liknande bilar till salu.

1. Skanning

Skanning sker genom att annonstexten genomsöks efter fakta om bilens årgång, körsträcka och utrustning. AC kan skrivas på många olika sätt (A/C, aircon., luftkonditionering etc.) och det tar skanningen självklart hänsyn till. På detta sätt försäkrar vi oss om att viktiga data som är relevanta för fordonets pris är med.

2. Validering

Validering innebär att kontrollera om de insamlade uppgifterna är realistiska. Till exempel om bilens körsträcka är rimlig i förhållande till fordonets ålder. Samtidigt lägger vi till viktig information som saknas - till exempel bilförmån (HK), som kan ha stor inverkan på priset.

3. Beräkning:

Det sista steget är själva beräkningen. Den görs genom att vi statistiskt jämför varje enskild bil med andra liknande bilar till salu på allt från pris, årgång, körsträcka till parkeringssensor. Totalt blir bilarna jämförda och värderade på upp till 100 olika parametrar.

Men hur sker beräkningen av hur mycket de olika parametrarna, såsom år, körsträcka och utrustning, är värda?

I princip gör vår algoritm samma sak som du gör när du sitter bakom skärmen och jämför de olika bilarna på pris, körsträcka, utrustning etc. - här sker det bara statistiskt och automatiskt.

Det enklaste är att ge ett exempel.

Tänk dig 20 bilar som är exakt likadana - förutom tre saker - pris, km och om bilen har AC eller inte. Nedan finns 10 bilar som har AC (blå) och 10 som inte har (röd). I diagrammet ser vi två saker: För det första finns det samband mellan pris och körsträcka. Ju fler kilometer desto lägre pris. För det andra ser vi att bilar med AC (blå) vanligtvis har ett högre pris än bilar utan AC (röd). Skillnaden mellan den blå och den röda linjen är det pris som marknaden bedömer att AC är värt.

AutoUncles algoritm fungerar som din egen logik när du jämför modell, körsträcka, år och utrustning för att bedöma om ett pris är bra eller inte. Den stora skillnaden är helt enkelt att AutoUncle kan göra det på många, många fler parametrar samtidigt. Föreställ dig att du skulle göra denna jämförelse med tusentals bilar och upp till 100 olika data som färdig servicebok, automatväxel, diesel, motorstorlek, hästkrafter, lädersäten etc.

AutoScore’s algoritm gör precis vad du försöker göra - nämligen att utvinna insikter om de priser som marknaden erbjuder.