-
-
-
 
-
 

Utrustning

Ägande och övrigt

Inkludera även

Mini – Prisjämförelse för begagnad Mini

Om Mini

Det brittiska charmtrollet Mini är närmast en institution i sig själv och vänder huvuden när den kommer körandes. Särskilt originalet från 1959, som efterhand har blivit en ikon, har haft enormt inflytande på bilproducenter sedan dess. Som några av de första var Mini's framhjulsdrivna vilket gjorde att ungefär 80% av bilens golvyta kunde användas till passagerare och bagage.

Det är en bil där körglädje och köregenskaper är i topp. Den låga tyngdpunkten gör att det nästan känns som att den är klistrad till vägen. Dessutom gör dess låga vikt, och förhållandevis kraftfulla motor att den känns otroligt kvick. Speciellt Mini Coopers stora inflytande på motorsport är absolut något som märks av som det är idag.

Läs mer om Mini

Alla Mini modeller

Lite mer om Mini

Bakgrund

Mini'n blev från början producerad som en del av BMC (British Motor Corporation), men är idag ägt av BMW. Den blev introducerad som en specifik bil, Morris Mini-Minor, 1959, men har med åren blivit till ett märke som står för sig själv. Den har gjort så stort avtryck på bilindustrin att den år 1999 blev korad som den näst mest inflytelserika bil under 1900-talet, endast slagen av Fords Modell T.

Bilen är känd för dess mycket igenkända utseende och designen är till och med ett registrerat varumärke. Det har också uppnått något sånär som kultstatus och klubbar så som ”Mini Club Sweden” har bildats för att samla Mini-entusiaster runt om i landet, både för de nya Mini-modellerna såväl som de äldre begagnade.

Kompakt körglädje

Mini'n är konstruerad så att den ligger otroligt nära vägen. Detta ger den en närmast go-kartaktig känsla att köra, och den känns otroligt pigg att köra. Eftersom Mini'n har så låg tyngdpunkt innebär det att den upplevs som mycket reaktiv på ens körning och väsentligt enklare att parkera. Dessutom är bränsleförbrukningen oklanderlig, speciellt på dieselmodellerna som enkelt kör över 20 km/l.

Minierna klarar ofta besiktningarna bra och endast några få har stora fel som behövs rättas till. Styrning och bromsar har de flesta problemen, men det är endast ett mindre procenttal som lider av detta vid besiktning. Det kan verkligen löna sig att köpa en begagnad Mini istället för en ny, då priset ofta faller relativt kraftigt då man rullar ut från bilhandlaren.

Biltyper

Mini's finns primärt med 1,6-motor, både i benson- och dieselvariant.

Det finns flera olika varianter beroende på vilka behov man har. Det finns ”Hatch”-utgåvan som är mycket felxibel och täcker de flesta behov, motsatsen till ”John Cooper Works”-modellen som är Mini's mest temperamentsfulla bil som passar väl för de som är födda med bensin i blodet. Den kraftfulla Works-varianten är konstruerad för att framhäva sina muskler och kan accelerera från 0 till 100 på ungefär 6 sekunder. Detta gör att man enkelt kan köra ifrån till exempel Golf GTI'n och följa med många olika sportbilar. Om man är ute efter en mer familjevänlig modell ska man nog titta mer på Mini Cooper Clubman-utgåvan som är deras svar på en kombi. Den har en förlängd kaross som gör den rymligare än övriga modeller, men kan fås med samma prestanda och specifikationer så att man slipper kompromissa med körglädjen. Utöver det har den också den speciella ”split door”-öppningen till bagageutrymmet som gör att tillgängligheten till bakänden är större än man är van vid.

Bilen är känd för sin speciella grafik, men kanske alla mest känd för den karaktäristiska brittiska flagga, Union Jack, som är målad över taket. Man ser också ofta Minins klassiska ränder dekorera motorhuven som en hyllning till bilens racinghistoria. Det finns också möjlighet att få de klassiska Mini-färgerna som British Racing Green, Hot Chocolate och Midnight Black.