Garaget

Vilken bil ska jag välja?

Vilken bil ska jag välja? Den minsta!

X Smart
Att välja en mindre bil är ett av de enklaste sätten att minska sina bilkostnader.

Ekonomin spelar stor roll för de flesta när man väljer bil, oavsett om det är en ny eller begagnad. Många letar länge efter att en riktigt billig bil ska läggas ut på annons. Men här kommer ett tips, gå ned en storlek.

Trenden kallas för downsizing, och är känt från många andra ekonomiska sammanhang. Det är en erkänd metod för att minska omkostnader, vilket även gäller för bilar. Om det så gäller en ny eller nyare begagnad bil gäller tumregeln att ju mindre bilen är desto billigare är den.

Detta framgår tydligast ifall man kollar på driftskostnaderna för bilen. En liten bil har oftast lägre bränsleförbrukning och är lättare vilket ger den lägre skatter. Den lilla bilen har oftast lägre försäkringspremier och billigare att underhålla. Då den till råga på allt har en lägre inköpskostnad kostar den även mindre i avskrivningar. Ett av de bästa råden man kan ge för att hålla kostnaderna nere vid ett bilköp, är att ha i åtanke: “Kan jag nöja sig med en lite mindre bil än den som jag kollar på just nu?”

Testa en sökning på olika småbilar och se deras prisvärdering

Skillnad mellan “bra att ha” och “nödvändigt”

bagage
Överväg grundligt hur ofta detta händer dig: Det är dyrt att köra omkring med luft bak på bilen.

Självklart skall man se efter de basala behov som man har när man köper bil. Det finns inget värre än att göra en stor investering för att inse att man behöver mer och gå och irritera sig för sitt val varje gång man sätter sig i bilen. Men det är skillnad på “bra att ha” och “nödvändigt” för en bil oavsett om det gäller motor, utrustning eller rent av storlek. Och så länge det är bra att ha mycket plats så kan man fundera på om man verkligen kommer att utnyttjar all plats i bilen. Om det visar sig att platsen behövs en gång om året till familjens sommarsemester kan man överväga ifall det berättigar att köpa det extra utrymmet och de extra kostnader som det innebär.

Fördelar kontra nackdelar

Självklart finns det fördelar med stora bilar - ofta är kvaliteten, komforten och utrustningen bättre. Men om man tycker att bränsleförbrukning, miljöbelastning och låga omkostnader är viktigt så är det svårt att åsidosätta argumenten för mindre bil.

Ford Mustang, Fiesta, Focus
Ford Mustang, Fiesta och Focus. Vilken bil tror du är billigast att köra?

Alternativ

De senare åren har det kommit en mängd olika bränsleformer. Men deras låga bränsleförbrukning är ofta ett resultat av förfinad teknik, vilket gör bilarna dyrare att köpa och dyrare att underhålla. Så med tanke på detta, får man en lägre förbrukning, men i långa loppet är det billigare att gå ner en storlek på sin bil.