-
-
-
 
-
 

Utrustning

Ägande och övrigt

Inkludera Àven

Fiat – PrisjĂ€mförelse för begagnad Fiat

    Kort fakta

  • Fiat finns som kombi, halvkombi, coupĂ©, sedan, minibuss och cabriolet.
  • De populĂ€raste Fiat-modellerna Ă€r: 500, Bravo, Panda och Punto.
  • Fiats konkurrenter i samma klass Ă€r: Hyundai, Honda, Nissan, Saab, Mini.

Lite om Fiat

Som Italiens största bilfabrikant och den nionde största i Europa Àr Fiat ett mÀrke man inte ska undervÀrdera nÀr man Àr pÄ jakt efter en begagnad bil. Sedan Fiat grundades 1899 av en grupp investerare har Fiat producerat allt frÄn motorer till tÄg, militÀrfordon till luftfartyg innan de började fokusera pÄ de personbilar man kÀnner dom för idag.

Fiat erbjuder mÄnga spÀnnande möjligheter som kan tÀcka mÄnga olika behov. Till exempel Àr Punto-modellen ett bra val som första bil dÄ det Àr en bil som Àr billig att försÀkra, har lÄg brÀnsleförbrukning och fungerar utmÀrkt dÄ man ska ta sig frÄn A till B.

LĂ€s mer om Fiat

Alla Fiat modeller

Lite mer om Fiat

Bakgrund

Fiat har tidigare haft stora ekonomiska problem, men har lyckats vÀnda runt och idag Àr de ett av de mest inflytelserika bilmÀrkena i Europa. Idag Àger det Italienska bilmÀrket andra stora mÀrken som Alfa Romeo, Abarth, Lancia, Maserati, Ferrari och sedan 2011 Àven amerikanska Chrysler.

Fiat Àgs av den kÀnda Agnelli-familjen, som bland annat ocksÄ Àger fotbollsklubben Juventus FC och som anses vara en av de mest maktfulla familjer i Italien idag. Den nu avlidne familjeöverhuvudet, Gianni Agnelli, var den rikaste mannen i Italien i modern tid.

Fyller mÄnga roller

Fiat kan tÀcka mÄnga olika slags behov, sÄ om man vill ha en begagnad bil som Àr rymlig Àr Panda en utmÀrkt lösning dÄ den som femdörrars halvkombi och högre kaross Àr vÀldigt familjevÀnlig, medan du samtidigt kan njuta av en förhÄllandevis liten bil som Àr lÀtt att manövrera.

Om du letar efter en piggare Fiat Àr Bravo ett bra alternativ. De har stramat Ät underredet, sÄ köregenskaperna kÀnns mer sportiga, och den styr bÀttre Àn andra bilar i samma klass. Den Àr ocksÄ billigare i drift Àn motsvarande halvkombis, framförallt dieselmotorerna.

Biltyper

Som tidigare nĂ€mnt Ă€r Fiat framförallt kĂ€nda för deras kompakta och ekonomiska bilar som lĂ€mpar sig speciellt för stadskörning. De hör hemma i den mycket kompakta Ă€nden och har sĂ€llan större Ă€n 1,6 i motorstorlek. De smĂ„ motorerna gör ocksĂ„ att Fiat Ă€r en förnuftig bil till rimliga pengar. De nyare Fiat diesel-bilarna Ă€r utrustade med den sĂ„ kallade MultiJet-motorn, som gör körupplevelsen behagligare, har vĂ€sentligt lĂ€gre CO2-utslĂ€pp och gör att man kan köra lite lĂ€ngre per liter Ă€n vanliga dieselbilar. Om man Ă€r Ă€nnu mer miljömedveten ska man kika efter ”Natural Power”-utbudet som Ă€r Fiats hybridbilsvariant. Du kan fĂ„ Grande Punto, Multipla, Panda, Punto och New Doblo som Natural Power-varianter.

Om du övervÀger att köpa en begagnad Fiat ska du vara sÀrskilt uppmÀrksam pÄ bilens fjÀdring och underrede dÄ mÄnga har problem pÄ just de omrÄdena vid besiktning. Rost Àr ocksÄ en faktor som ska undersökas noggrant innan köpekontraktet skrivs pÄ, dÄ speciellt Fiats Àldre ÄrgÄngar kan vara drabbade.